sâmbătă, 5 septembrie 2020

Ocazie

Ieri am fost la Dâncu Mic, la un eveniment de familie: o înmormântare în timp de pandemie. Am avut prilejul să fac o serie de fotografii. Le voi posta aici, pe blogul care a găzduit și alte fotografii.




Biserica e pe deal. Cortegiul urcă anevoie spre cimitir.







De pe deal se vede clădirea în care era școala și grădinița. Sălile găzduiau anumite evenimente ale comunității. În ultima vreme, s-au făcut schimbări. S-au desființat doi pereți și acum e o singură sală mare, cu o scenă în stânga. În acel loc se felicită noii căsătoriți, se fac pomenirile morților...
În ultimul an, într-o clădire din spate, unde era un magazin sătesc, s-a adaptat o sală mare în care sunt privegheați cei decedați. În fotografie se vede, în partea dreaptă, o porțiune cu acoperiș. Acolo are loc slujba de înmormântare. De acolo, sicriul este dus de patru bărbați zdraveni, care sunt angajații firmei Corona din Orăștie ( firma care se ocupă de toate cele necesare înmormântării și pomenii tradiționale ), în cimitirul satului.
Câteva fotografii cu cruci vechi








În locul stabilit, alături de soțul ei, este înmormântată o mătușă. Crucea a fost sfințită în vara anului trecut. Este lângă crucea bunicilor și străbunicilor, toate mormintele sunt înconjurate cu un gard.



Fiind o situație deosebită, în stare de alertă, lumea poartă mască, masa de pomană tradițională este înlocuită cu pachete care conțin un colac împletit, cu o lumânare într-o batistă, o caserolă cu ciorbă, o caserolă cu friptură cu garnitură, două felii de cozonac și o sticlă de bere. Pachetele se distribuie tuturor participanților.
Participă aproximativ 50 de oameni. Cei mai mulți sunt din sat, mai sunt doi nepoți cu soțiile și familia care a îngrijit-o pe mătușa Zamfira. Am inclus în numărul de 50 și preotul cu cantorii, și pe cei care au dus sicriul, dar și pe cei care au ajutat la distribuirea pachetelor.

Niciun comentariu: