Astronomie

vineri, 12 octombrie 2012


7 spectacole astronomice in 2012


În cele trei luni care au mai rămas din 2012 vom avea parte de o mulţime de evenimente astronomice. Le-am ales pe cele mai spectaculoase şapte dintre acestea.

20-24 octombrie. Este perioada de vârf a curentului de meteori al Orionidelor. Între aceste date, în serile în care cerul nu este acoperit de nori, putem vedea până la 20 de "stele căzătoare" într-o oră. Trebuie doar să găsiţi un loc fără poluare luminoasă (zonele montane sunt ideale) şi să priviţi cerul în direcţia est, de preferinţă după miezul nopţii.

13 noiembrie. Eclipsa totală de Soare va fi vizibilă în nordul Australiei şi în teritoriile din Pacificul de Sud. Aşadar, cei mai mulţi dintre noi ne vom bucura doar de imaginile fotografilor şi de transmisiunile TV

17-18 noiembrie. Este perioada de vârf a Leonidelor, un alt curent de meteoori. De această dată, putem vedea chiar şi 40 de meteori într-o oră. La fiecare 33 de ani, Leonidele produc un spectacol fantastic, putând fi observate mai mult de 100 de "stele căzătoare" într-o oră. Un astfel de spectacol a putut fi văzut în 2001, aşa că pe următorul îl aşteptem în 2034.

27 noiembrie.
Conjuncţia planetelor Venus şi Saturn. Aceste două planete renumite prin strălucirea lor se vor afla la 1 grad una de cealaltă, pe cerul dimineţii. Priviţi spre est, imediat după răsăritul de Soare.

În astronomie, conjuncţia este momentul apropierii maxime, ca poziţie aparentă pe sfera cerească, a două corpuri cereşti.

28 noiembrie.
O eclipsă de Lună în penumbră se va produce în seara zilei de 28 noiembrie 2012, imediat după apusul Soarelui. În România, eclipsa se va putea observa cu dificultate pentru că faza maximă va avea loc chiar înainte de răsăritul Lunii. O "eclipsă selenară penumbrială" apare atunci când Luna e în penumbra Pământului.

3 decembrie.
Imensa planetă Jupiter ajunge pe punctul de pe orbită cel mai apropiat de Terra. Suprafaţa planetei va fi puternic iluminată de Soare, astfel încât este momentul perfect pentru a vedea şi a fotografia Jupiter şi lunile sale.

13-14 decembrie. Geminidele sunt un alt curent de meteori, însă cel mai frumos dintre toate. Într-o singură oră, pot fi observaţi chiar şi 60 de meteori, farmecul Geminidelor fiind că aceşti meteori au diferite culori.

Curenţii de meteori sunt cunoscuţi în popor ca "ploi de stele". Totuşi, trebuie avut în vedere faptul că obiectele căzătoare nu sunt stele, ci corpuscule desprinse din diverse obiecte cosmice care pătrund cu mare viteză în atmosfera terestră, prin frecarea cu aerul rezultând aceste spectacole astronomice. Numele fiecărui curent de meteori vine de la constelaţia din care pare că ar cădea stele (de exemplu, Geminidele par a veni din constelaţia Gemenilor).


luni, 27 august 2012


Informaţii despre Marte

vineri, 18 mai 2012


Bazaconiile de pe blogul "Şonka Adrian - pagina de astronomie"

Am citit de multe ori blogul "Şonka Adrian - pagina de astronomie". M-am oprit azi la ceea ce apare la eticheta "bazaconii"

Mi-au plăcut articolele:

Superluna revine… http://sonkab.wordpress.com/2012/05/02/superluna-revine/

inferLuna http://sonkab.wordpress.com/2012/05/09/inferluna/

Şi mi-a mai plăcut cel mai recent articol:
Eclipsele de Soare – pe Pământ și în sistemul solar

Interesant şi articolul referitor la astrologie.

duminică, 26 februarie 2012


Luna la sfârşitul lui februarie 2012

După ce am postat un articol pe http://www.amalgamdehaiku.blogspot.com/, am încercat să fotografiez luna. Nu mi-a reuşit. Am intrat pe saitul Observatorului astronomic "Amiral Urseanu" din Bucureşti.

http://www.astro-urseanu.ro/calendar_februarie.html

De acolo am copiat:

Luna Nouă se produce pe 22 februarie, la ora 00:35.

Începând cu seara de 23 februarie vom vedea Luna pe cer, imediat după apusul Soarelui, în acea parte a orizontului. Va trece pe lângă planetele Venus (pe 25 febuarie) și Jupiter (pe 26 și 27 februarie). De fapt în perioada 24-28 februarie vom vedea pe cerul de seară cele trei obiecte (secera subțire a Lunii, Venus și Jupiter).





















(cu click dreapta pe fotografie, o vedeţi mărită)

Calendaristic vorbind, februarie este o lună fără faza de Primul Pătrar, care se produce pe 31 ianuarie și 1 martie.

Mai multe despre fazele Lunii pe adresa de mai sus.

Mersul planetelor vizibile cu ochiul liber

În nopțile lunii februarie se pot vedea aproape toate planetele din sistemul solar (fără Neptun). Mercur, Venus, Jupiter și Uranus se văd seara, Marte după miezul nopții, iar Saturn înspre dimineață.

Există şi o schemă cu Marte şi Lună, asemeni celei de sus.

Mult mai multe pe link-ul de sus, unde sunt trecute orele la care puteţi să vedeţi planetele.

marți, 26 august 2008


Păcăleală marţiană

Astăzi, am primit un mesaj. Eram anunţată că, în 27 august, planeta Marte se va vedea foarte bine, va fi la fel de mare ca luna.

Mi-am amintit că, în urmă cu aproximativ un an, am început să scriu acest blog cu o ştire analogă. I-am promis persoanei care mi-a trimis ştirea că mă voi interesa. Şi, la adresa:


http://www.astro-urseanu.ro/pacaleala_martiana.html

am citit:

"Păcăleală marţiană 2008

Umblă pe internet o ştire în care se spune că în data de 27 august planeta Marte se va vedea cel mai bine, va fi foarte apropiată de Pământ şi va semăna cu Luna.

Ştirea este o farsă, în care se folosesc date vechi de 5 ani de zile.

Opoziţia lui Marte, adică momentul când este vizibil toată noaptea, fiind în partea opusă Soarelui, văzut de pe Pământ, se produce odată la 2 ani şi 6 luni.

Ultima opoziţie a fost în seara de 24 decembrie 2007. Următoarea opoziţie va fi pe 29 ianuarie 2010.

În luna august planeta Marte se va vedea după apusul Soarelui. Va apune foarte repede, la ora 21. Strălucirea planetei va fi mică şi nu va putea fi deosebită de stele decât dacă i se cunoaşte poziţia. "

Pe site-ul Observatorului astronomic Amiral Vasile Urseanu, sunt prezente doua hărţi şi este analizată ştirea punct cu punct. Vă invit să citiţi.

duminică, 10 august 2008


Evenimente astronomice

În ziua de vineri, 1 august 2008, a avut loc o eclipsă totală de soare. La noi în ţară, ea s-a văzut ca eclipsă parţială. Având loc la amiază, ea a putut fi observată. Cine nu a avut ochelari speciali de protecţie, a putut să o vadă printr-un ciob de sticlă, afumat cu o lumânare.

(Aşa am făcut şi eu, amintindu-mi de eclipsa din 1961.

La îndemnul profesorilor, ne-am dus de acasă cioburi şi lumânări. Înainte de a începe eclipsa, am ieşit cu toţii în faţa şcolii şi un profesor de fizică ne-a explicat ce urma să vedem.

Când lumina devenise mai slabă, toate animalele din jurul şcolii au început sa se agite.)

Mai multe despre eclipse, puteţi citi la adresa: http://www.referatele.com/referate/astronomie/online1/Eclipsele-de-Soare-si-de-Luna-referatele-com.php
De acolo am extras:
"În ţara noastră ultima eclipsă totală de Soare a fost văzută la 15 februarie 1961, durata maximă a eclipsei fiind de 2 min. 30 s. şi traversând România la sud de Drobeta Turnu-Severin, Piteşti, Târgovişte, Ploieşti, Brăila, linia centrală situându-se tangentă la graniţa sudică a ţării. Următoarele eclipse totale de Soare vizibile în ţara noastră, vor avea loc la 11 august 1999 şi la 7 octombrie 2135. În data de 11 august 1999 vom vedea, cum în plina zi Soarele va fi acoperit încet de discul Lunii. Banda de totalitate va traversa ţara noastră, linia centrală trecând prin Vulcan, Piteşti, Bucureşti. Aradul se situează de această dată în banda de totalitate."
Despre modul în care au putut vedea eclipsa cei din Sighet, puteţi citi la adresa:
http://www.astroclubul.org/sorin/eclipse/SE2008Aug01Tafter.html

La aproximativ două săptămâni după eclipsa de soare, are loc, de regulă, o eclipsă de lună. În seara zilei de 16 august, va avea loc o eclipsă parţială. Ea va putea fi văzută din ţara noastră. Diametrul lunar va fi acoperit în proporţie de 80,76%, iar suprafaţa discului va fi acoperit în proporţie de 84,60%. Eclipsa va avea loc noi în jurul orei 22. Faza maximă se va vedea la ora 0 şi 10 minute, deci, în 17 august.

vineri, 10 august 2007


Despre Perseide

marți, 7 august 2007


Viaţă pe Marte!

Există fiinţe vii pe Marte. Numărul lor? În jur de un miliard. Deocamdată.

Sunt organisme microscopice: bacterii, bacili în cea mai mare parte, toţi alcătuiţi dintr-un înveliş permeabil pentru moleculele pe care le secretă sau le absorb. Duc cu sine patrimoniul lor genetic şi proteinele necesare metabolismului şi reproducţiei prin diviziune. Ei pot forma spori foarte rezistenţi.

Existenţa „terro-marţienilor” nu este pusă la îndoială, în ciuda decontaminărilor sondelor spaţiale şi ale roboţilor care au atins solul Planetei Roşii. Pur şi simplu, microorganismele respective rezistă unor condiţii exterioare asupra cărora niciodată omul nu va putea acţiona eficace şi în scop pozitiv. Ele au fost transportate prin spaţiul interplanetar, nu ca fiinţe macromoleculare. Totuşi, acestea au călătorit circa 300 milioane de kilometri prin vidul glacial, pentru a ajunge într-un mediu deosebit de ostil: pe Marte, temperatura medie este de -60ºC, nu există oxigen, iar expunerea la ultravioletele solare este aproape totală.

Mai multe, la adresa:

http://www.revistamagazin.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=95&Itemid=20


Despre eclipse


Ştiaţi că:
...eclipsele de soare se formează numai la lună nouă?
...eclipsele de lună se formează numai la lună plină?
...întotdeauna o eclipsă de soare este urmată la 14 zile de o eclipsă de lună?

În anul 2007, au loc:3 – 4 martie 2007 - eclipsă totală de lună
19 martie 2007 - eclipsă parţială de soare
28 august 2007 - eclipsă totală de lună
11 septembrie 2007 - eclipsă parţială de soare
Observaţii:
Durata totală a eclipsei de lună din 28 august este de o oră şi 30 de minute. Din păcate, nu vom putea admira acest eveniment astronomic, deoarece fenomenul va începe la ora 10.52 dimineaţa, ora României.
Luna va intra în penumbră la ora 10.52 şi în umbră la 11.51, iar faza maximă va fi atinsă la ora 13.37, au precizat reprezentanţii Observatorului Astronomic al Municipiului Bucureşti, "Amiral Vasile Urseanu".
Pe 11 septembrie va avea loc a doua eclipsă parţială de soare a anului, care va fi vizibilă în America de Sud, Antartica şi în sudul Atlanticului.

Niciun comentariu: