O nouă carte: La bunici
Cartea conține povestiri pentru copiii care citesc singuri. Majoritatea povestirilor sunt pe acest blog. Cartea are și ilustrații din arhiva personală a autoarei. Cartea a apărut în 2023.
Cuprins
O întâlnire neaşteptată / 3
Cu capra prin sat / 7
Păpuşile / 9
Alimentara de vizavi / 14
Întâmplări de demult / 19
Şcoala din sat / 24
Zambilele / 30
Cometa / 33
Marea Unire / 37
Prepelița albă / 43
Smochinele și matematica / 49
Lady şi Lady /53
Hoţul / 60
Nepoatele / 63
Mamă adoptivă / 66
Miciu Piciu / 74
Păturile / 78
Cum am învățat poezia „Sergentul” / 82
Casca bunicului / 86
Poveste de iarnă /94
Despre autoare / 105
Bunici și nepoți
Am publicat în anul 2022 cartea Bunici și nepoți, care conține dialoguri despre viață și întâmplări cu ființe din aria de preocupări ale copiilor.
Antologia poate fi cumpărată accesând linkul de mai jos:
Poeta Clelia Ifrim scrie în Prefața cărții:
„Orice poveste este un dar!
Cateva cuvinte legate cu un fir de iarba, sau cateva stele ca niste licurici pe cer, sau un om de zapada in curtea unui castel, sunt tot atatea posibilitati de a face un dar ... povestind. Tot ce ne inconjoara are povestea lui. Iar daca noi nu o cunoastem, sa ascultam ce spun ceilalti.
De aceea, cred ca exista o Planeta a Povestilor, o planeta undeva in Sistemul nostru Solar. Nu mergem mai departe de el, ramanem cat de cat in apropierea Pamanului, casa noastra. Sa zicem ca aceasta noua planeta este planeta cu numarul 33. Ce ziceti de aceasta descoperire?
Din cate stiu eu, diseara va avea loc un mare bal, in cinstea acestei descoperiri. Lista invitatilor este in aceasta carte. Va rog sa o cititi si, daca este cazul, sa o completati. Lista ramane deschisa.
Va asteptam incepand cu rasaritul primei stele pe cer!”
Cartea copilăriilor
Am avut bucuria să găsesc în cutia poştală, în 25 august, o carte pe care o aşterptam cu nerăbdare: „Cartea copilăriilor”, volum coordonat de Dan Lungu şi Amelia Gheorghiţă.
Difuzorul
http://www.bookaholic.ro/cartea-copilariilor-volum-coordonat-de-dan-lungu-si-amelia-gheorghita-fragment.html
http://www.bookaholic.ro/cartea-copilariilor-volum-coordonat-de-dan-lungu-si-amelia-gheorghita-fragment.html
Textul poate fi citit aici: https://literatoamna.blogspot.com/search?q=Difuzorul
Cartea a apărut, în prima variantă, la Editura PIM, din Iași, în anul 2018. Apoi, am completat cu câteva texte și desene, noua variantă conținând și o povestire despre Marea Unire, cartea apărând în preajma Zilei Naționale a României, la Editura StudIS, din Iași, în 2018.
Fragmente din carte pot fi citite aici: https://literatoamna.blogspot.com/p/citeste-draga-copile.html
Cartea a apărut la Editura Zeit, din Brăila, în anul 2017
Textele pot fi citite pe alt blog, organizat tot de mine, a cărui link este: http://literatoamna.blogspot.com/p/copii-de-ieri-copii-de-azi.html
Cartea are și desene frumoase.
Poezii pentru copii I
pe calameo http://en.calameo.com/read/000003524e341cccde34a
Cu întârziere, despre cartea
"Universul poveştilor"
Am reuşit să văd cartea despre a cărei pregătire am anunţat pe blog. Era
vorba despre un concurs de poveşti.
Cum s-a desfăşurat concursul, cum a fost lansarea, amănunte se pot citi pe forumul
http://universulpovestilor.myforum.ro/index.php
Tot acolo puteţi citi şi cartea. Dar şi pe calameo, mai exact aici
http://en.calameo.com/read/000018523491fc47dac34
Cum s-a desfăşurat concursul, cum a fost lansarea, amănunte se pot citi pe forumul
http://universulpovestilor.myforum.ro/index.php
Tot acolo puteţi citi şi cartea. Dar şi pe calameo, mai exact aici
http://en.calameo.com/read/000018523491fc47dac34
Concurs de poveşti
Am primit o invitaţie, dar e şi pe blogulVă invităm să participaţi în cadrul proiectului de carte "Cărţi şi gânduri în dar", cu poveşti şi povestiri educative pentru copii, care nu au mai fost publicate până în prezent. Cele mai frumoase lucrări vor fi incluse în volumul "Universul poveştilor", care urmează să apară în 2011, într-un format asemănător cu volumului "Universul bucuriei"
Concursul se va desfăşura sub egida Ligii Scriitorilor din România şi revista Moldova literară.
Regulamentul concursului:
Textele trebuie să respecte caracteristicile unei poveşti, să fie scrise pe înţelesul tuturor copiilor, să aibă un mesaj educativ umanist şi să fie trimise în perioada 5 decembrie 2010 – 31 ianuarie 2011 pe adresa universulpovestilor@yahoo.com ;
Se acceptă doar poveştile scrise în limba română, având maxim 3 pagini format A4, scrise cu fontul Times New Roman 12;
Fiecare persoană poate participa cu maxim 3 texte;
nu există limită de vârstă;
Elevii vor specifica şcoala de unde provin, clasa şi profesorul îndrumător;
Confirmarea validării e dată de publicarea poveştii pe site-ul Universul poveştilor, începând cu data de 1 februarie, înţelegând că folosirea unui limbaj vulgar, licenţios sau agramat (grav) duce la excluderea automată;
Desemnarea câştigătorilor se face în cursul lunii martie, de către un juriu special constituit, urmând ca poveştile selecţionaţe pentru cele trei premii să fie publicate în cartea de poveşti "Universul poveştilor", cât şi în paginile revistei Moldova Literară. Pentru aceasta autorii vor fi rugaţi să trimită o fotografie, o scurtă biografie şi adresa de contact;
Toţi participanţii acceptaţi la concurs vor primi o diplomă de participare, poveştile lor vor putea fi publicate în carte alături de lucrările premiate şi vor putea cumpăra un număr de cărţi egal cu numărul paginilor aferente din carte.
Adresa de email de unde se vor trimite toate precizările legate de desfăşurarea concursului şi unde se vor primi toate datele aferente volumului “Universul poveştilor” este:
Acest concurs doreşte să reunescă cele mai frumoase poveşti scrise de românii de pretutindeni, să-i încurajeze pe copiii talentaţi să scrie şi să promoveze imaginea spiritului românesc pe toate meridianele lumii.
Multă inspiraţie şi succes !
Coordonator de proiect: Simina Silvia Şcladan, tel.0749543161
Mail: universulpovestilor@yahoo.com
2 Comentarii -
1 – 2 din 2
Atat scriitorii consacrati cat si copiii sunt bineveniti!
Fiecare autor consacrat va primi o Diploma de excelenta pentru copiii care sunt incurajati si indrumati de ei ca sa scrie.
Va multumesc stimata doamna Maria Tirenescu pentru postarile cu invitatiile la concurs, de pe agonia.ro. si de pe acest frumos blog personal.
Povestirile dumeavoastra sunt foarte frumoase. Va astept pe forumul pe care se lucreaza la aceasta carte:
http://universulpovestilor.myforum.ro/flora-vf5.html?sid=c9b93090f302c70fa473562288121c17
Cu deosebita consideraţie,
Simina Silvia Şcladan
O întâlnire cu elevii şcolii din Vinerea
Ieri, am fost la şcoala din Vinerea, o şcoală la care, cu mulţi ani în urmă, am lucrat. M-a invitat Maria Albu, profesoara de limba română. Era o întâlnire informală, o discuţie liberă despre pasiuni.
I-am găsit pe elevi într-o săliţă pe care nu o ştiam. (S-au adăugat câteva săli în mansarda clădirii vechi a şcolii. ) Lucrau la un colaj. Ştiau de întâlnire, dar nu credeau că sunt atât de punctuală. Am întrat în sală atunci când limbile ceasului arătau ora 10. Am făcut două poze.
Din clasa a VIII-a au participat Alina şi Alin Turlea (fraţi) şi Maria Popescu. Cei trei fraţi Barbu : Teodora, Lucian şi Maria Magdalena (respectiv din clasa a III-a, a V-a şi a VI-a). Din clasa a VI-a au fost Adelina Herlea şi cei trei băieţi care au tot zâmbit: Vladut Floare, Adrian Floare (veri) şi Gabriel Stângu.
Din vorbă în vorbă, elevii mi-au adresat întrebări care m-au ajutat să le povestesc despre ceea ce îi interesa, am ajuns la literatură, la bucuria de a citi, dar şi la bucuria de a scrie. La necesitatea învăţării tuturor obiectelor care se predau în şcoală, dar şi în plus.
Le-am arătat elevilor câteva cărţi de poezie, câteva reviste de haiku şi, cel mai mult le-au plăcut cărţile şi revistele în care scria în limba japoneză. Le dusesem două reviste publicate în Japonia, în urma concursului de haiku de la Kusamakura. Şi cartea pe care am primit-o ca premiu în urma concursului revistei Asahi Shimbun.
Ca amintire, le-am oferit copiilor pliante cu haiku-uri scrise de mine şi bibliotecii şcolii un volum de poezie.
O poză de grup, pentru posteritate.
Un comentariu:
Toate cele bune, Filimon Florin