Miya Kosei
15 Noiembrie 2016
Japonezul îndrăgostit de România, Miya Kosei, etnolog, sociolog și artist fotograf a lansat la Libraria Cărturești Albumul de fotografii ''Maramureș - Centrul Lumii. - See more at: http://www.romania-actualitati.ro/japonezul_miya_kosei_s_a_indragostit_de_romania-96295#sthash.J7gpc4SG.dpuf
2006

Miya Kosei, japonezul care iubeşte Maramureşul


A ajuns în Maramureş în anul 1965. În drum spre Paris, s-a oprit la Moscova. Acolo, cineva l-a sfătuit să treacă şi prin Europa de Est, prin România. În loc să stea câteva zile, a stat trei luni.

Primii români cu care a vorbit i-au răspuns în franceză.

„…şi uite-aşa, a început acolo, pe peronul gării din Iaşi, prietenia mea cu românii. M-au invitat la ei acasă, unde m-au primit cu mare ospitalitate, mă chemau toţi să stau la ei, mă trimiteau şi la rudele lor din alte oraşe. Gazdele mele îmi spuneau ce-ar mai trebui să văd, pe unde ar trebui să călătoresc pentru a afla cât mai multe despre România. Toţi, absolut toţi cei cu care am vorbit atunci, m-au sfătuit să ajung neapărat şi în Maramureş şi, într-o bună zi, am pornit-o spre nord, spre Sighet. Când am ajuns pe Valea Marei, de la început, din prima zi, am simţit ca am intrat într-o lume care nu-mi era străină, mă simţeam ca acasă, multe din cele ce vedeam îmi aminteau de ţinutul meu natal din nord-estul Japoniei. Parcă «recunoşteam» casele de lemn - unele acoperite cu paie - animalele, care trăiau atât de aproape de oameni, care umblau libere prin curţi, peisajul, dar mai ales faptul că oamenii vorbeau tare, repezit, aproape strigând, aşa cum fac şi japonezii.”

A revenit în Maramureş în 1967. „Oamenii au început să mă vadă ca pe unul dintre ei, eram de-al lor; o femeie mi-a spus că am acuma doua mame: una în Japonia, alta în Maramureş”. De atunci, a fost de 108 ori în Maramureş.

Din interviul pe care l-a dat doamnei Otilia Ţeposu, am mai reţinut:

„Am participat la peste 60 de nunţi, la zeci de înmormântări, am văzut «Ruptul sterpelor», «Sâmbra oilor», «Tânjaua». Dar ceea ce m-a şocat este un obicei pe care l-am văzut pentru prima oară în satul Năneşti, un obicei pe care nu l-am întâlnit nicăieri în altă parte pe unde am umblat - este vorba de «Nunta morţilor». Exista ceva asemănător în Japonia, dar într-o forma mult mai simplificată, adică la înmormântare omul este îmbrăcat în hainele pe care le-a purtat la nuntă. În Maramureş tradiţia e mult mai complexă, nunta se-ntâlneşte cu moartea, bucuria se amesteca în tristeţe, întreaga natură este părtaşă la acest fenomen, omul este văzut ca o parte dintr-un întreg, dintr-un sistem. Poate că mândria şi independenţa moroşenilor vin şi din conştiinţa integrării lor în acest sistem. Siguranţa lor, faptul că dau mereu impresia că trăiesc în centrul lumii mi-au descoperit optimismul şi dragostea lor de viaţă, bucuria de a trăi plenar, de a se bucura de tot ceea ce-ţi este menit de-a lungul vieţii. Ritualul înmormântării este în Maramureş ca o piesa de teatru, în care un rol important şi interesant îl are preotul. Pe de-o parte, el vorbeşte in numele celui mort, atunci când, în momentul «iertăciunilor», îşi cere iertare de la cei vii pentru unele greşeli din timpul vieţii, pe de altă parte, tot el, preotul, vorbeşte în numele celor rămaşi, care-l plâng pe cel mort. Preotul este legătura între vii şi morţi, intermediarul între cele două lumi.”


Date biografice


Miya Kosei s-a născut în 1937 la Tokio, într-o familie de artişti (mama - o poetă binecunoscută şi des premiată în Japonia, tatăl - dramaturg).


A studiat literatura, arta, istoria, etnologia, sociologia. Eseist şi autor de lucrări documentare, şi-a început cariera la revista "Weekly Book Review", unde a lucrat între 1958 si 1964. În afară de ziarist sau fotograf, Miya a publicat cărţi de poezie, proză, povestiri pentru copii, documentare.


În 1965 a ajuns pentru prima oară şi în România şi este entuziasmat de Maramureş (a făcut 108 călătorii de documentare în această zonă).


A publicat 6 volume de eseuri, lucrări documentare şi albume de fotografii despre România.


Ultimul volum, "Maramureş”, a fost publicat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Consiliului Judeţean Maramureş şi al Editurii "Humanitas”.

Câteva adrese la care puteţi afla mai multe despre Miya Kosei:

http://www.maramures.de/kosei/koseim.html

http://www.astrafilm.ro/news_10.htm

http://www.bt.ro/portal/scriitor.htm

http://www.formula-as.ro/2001/455/acasa-1/acasa-2110

http://www.zf.ro/articol_3122/pentru_mine__maramuresul_este_centrul_lumii.html

http://www.klevertravel.ro/lifestyle/Maramures_-_centrul_lumii.html

http://www.colibritour.ro/ecoturism/ascultat.html

În revista "ROMANIAN RAPHSODY", care apare în Noua Zeelandă, am găsit:

„Îi puteţi scrie la miya@a7.rimnet.ne.jp sau la Green Gallery, 20 Cory Road, Palm Beach, Waiheke Island, email: greengallery@extra.co.nz.

Mai multe detalii, precum si un amplu interviu cu artistul japonez, puteţi citi în următorul număr al revistei.”
http://www.romania.co.nz/auckland/februarie.pdf

Niciun comentariu: