vineri, 1 mai 2009

Sărbătoarea şcolii Iosif Pervain

Ieri, 30 aprilie 2009, am fost invitată la o sărbătoare. A şcolii generale care poartă numele unui fost elev ai ei, ajuns profesor universitar. Sărbătoarea şcolii s-a desfăşurat în două zile. Miercuri, 29 aprilie, au avut loc concursuri şi jocuri organizate în special pentru elevii şcolii. Joi, au fost invitaţi reprezentanţii primăriei Cugir, dascăli şi foşti elevi. Am participat la o şedinţă festivă la care au luat cuvântul domnişoara directoare, Rodica Mihaiu, profesorul Nicolae Pădurean, fost director al şcolii, doamna profesoară Rodica Florea, viceprimar, fostă elevă a şcolii, şi doamna profesoară Valeria Atanasiu. Dra directoare s-a referit la starea actuală a şcolii, la realizările cerlor care îşi desfăşoară activitatea în prezent în şcoală. Dl Pădurean a vorbit despre evenimentele deosebite din viaţa şcolii referindu-e cu precădere la perioada în care şcoala a primit numele Iosif Pervain. Dna viceprimar şi-a axat alocuţiunea pe momente din biografia domniei sale. Fostă elevă a şcolii, l-a cunoscut personal pe Iosif Pervain, fost coleg cu tatăl ei, care a ocupat într-o vreme funcţia de director al şcolii, Şcoala generală nr. 1, care a fost prima şcoală din Cugir. Doamna Atanasiu a mărturisit că şi-a legat viaţa de această şcoală, cea mai mare parte a activităţii pe care a desfăşurat-o ca profesor de limba şi literatura română a avut-o în această şcoală. Ne-a spus că se bucură ori de câte ori se întâlneşte cu foştii dascăli şi foştii elevi ai şcolii se simte foarte bine. De altfel, ca în acele momente care aveau loc. 

Doamna învăţătoare Cornelia Mitu a prezentat un material despre activitatea profesorului Iosif Pervain din care spicuiesc:
Iosif Pervain s-a născut în localitatea Cugir, la 8 ianuarie 1915. A făcut studii liceale la Alba Iulia, studii universitare la Universitatea clujeană, Facultatea de Litere şi Filosofie, promoţia 1939. A urmat cursurile Şcolii Generale Nr. 1 din Cugir. Această şcoală poartă azi numele de Şcoala cu clasele I-VIII “IOSIF PERVAIN”. - Filolog şi istoric literar, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. - Carieră didactică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj din 1939. - Directorul Muzeului Limbii Române din Cluj (1953). - Autor al volumelor Studii de literaturã românã, Corespondenţa lui Al. Papiu Ilarian, George Bariţ şi contemporanii, Secvenţe preromantice, a colaborat la Atlas lingvistic român, Istoria literaturii române, Istoria României. - A tradus din Suto Andras şi Nagy Istvan. - Profesor universitar din 1958. - Rector al Institutului Pedagogic din Oradea. - Un mare cunoscător al Secolului Luminilor in Transilvania. A fost un mare iubitor de carte şi de evenimente culturale, un profesor model pentru studenţii de care a fost extrem de apropiat. A murit la 15 mai 1982 la Cluj. După moartea sa, familia a donat o mare parte din biblioteca personală Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj. Fondul cuprinde: carte din perioada interbelică, istorii şi bibliografii literare, autori români şi universali.

A urmat un program folcloric prezentat de un grup de elevi ai şcolii. Copiii au fost răsplătiţi cu aplauze şi ciocolată. Apoi, ne-am deplasat într-o sală alăturată şi am continuat să povestim şi să schimbăm impresii în jurul unei ceşti (de cafea, de vin) şi a unor platouri cu gustări. Ne întâlneam foşti profesori şi actuali profesori. Sunt ocazii mai rare, după ce unii dintre noi s-au pensionat.

Niciun comentariu: